İnsanlık yüzlerce yıldır dünya dışında yaşam var mı sorunun cevabını arıyor. Hali hazırda basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunuyor. Ancak şimdiye kadar gözlemlenebilen herhangi bir kanıt elde edilemedi. Yine de bilim insanları gökyüzünü ve gezegenleri incelemeye devam ediyor. Dünya dışı yaşam arayışında NASA birçok proje gerçekleştiriyor. 2011 yılında Curiosity keşif robotunun Mars’a gönderilmesi de bunlardan sadece biri. Otomobil büyüklüğündeki bu gezgin robot, Mars’taki Gale Krateri’nde araştırmalar yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Curiosity’nin topladığı tortu örneklerinde karbon atomlarının tespit edilmesi, bilim dünyasında heyecana yol açtı. Bazı uzmanlar bu karbon atomlarının yaşam göstergesi olabileceğini iddia ediyor. Detaylara birlikte bakalım.
Keşif robotu, topladığı bu örneklerdeki elementleri ayırmak için 24 farklı toz örneğini ortalama 850 santigrat dereceye kadar ısıttı. Bu yüksek sıcaklık ise örneklerin metan gazı salmasına yol açtı ve numunelerdeki karbon atomlarının varlığını ortaya çıkardı. Uzmanların söz konusu karbonun kökenine dair üç farklı düşüncesi bulunuyor: Kozmik toz, karbondioksitin ultraviyole bozunması ve biyolojik olarak üretilen metanın ultraviyole bozunması.
Uzmanlara göre, metanla beslenen gözle görülmeyen yaşam formları karbon üretebilir. Bu döngünün Dünya oluştuğu sırada da meydana geldiği biliniyor. Öte yandan metan ve karbon, yaşamın en temel unsurları olarak görülüyor. Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayınlanan makalenin başyazarı Christopher H. House, uzay aracının topladığı örneklerden bazılarının “Avustralya’dan 2,7 milyar yıllık tortul tabakalardan alınan örneklere benzediğini” söyledi.
Ancak Mars’taki koşullar, gezegenimizden çok daha farklı. Bu nedenle bilim insanları üç olası açıklamaya da oldukça şüpheli yaklaşıyor. Curiosity’nin topladığı karbon atomları, biyolojik süreçlerin en olası nedenlerinden biri. Ancak geçmişte Mars’ta yaşam olduğunu kanıtlamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyuluyor.