Obezite, yağ miktarının vücut kütlesine oranının artmasıdır. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda yaygın olarak görülen obezite, estetik kaygıdan ziyade hastalık olarak değerlendirilmelidir. Çünkü kalp hastalıkları, tansiyon, insülin direnci, felç ve hatta yumurtalık, meme, kolon ve prostat gibi çeşitli kanser türleri ile obezite arasında doğrudan bir bağ olduğu artık biliniyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, çocuklarda obeziteye neden olan faktörlerden önleyici tedbirlere kadar tüm merak edilenleri derledik.
Çocuklarda obeziteye yol açan birçok faktör bulunuyor. Bunlara örnek vermek gerekirse;
Çocuklarda obezite başlangıcı veya obezite belirtileri arasında;
Çocukluklarda obezite tedavisi için genellikle cerrahi yöntemler tercih edilmez. Öncelikle diyette değişiklikler yapılması ve fiziksel aktivitenin artırılması sağlanır. Bu noktada çocuğun doktoru, diyetisyeni ve spor eğitmeni ortaklaşa çalışmalıdır. Amaç, alınacak olan enerjiyi azaltıp, harcanacak enerjiyi artırmaktır. Bunun için uzman bir diyetisyen ile beslenme programı çıkarılmalı, günde 30 – 45 dakikalık egzersizler sayesinde kalori açığı oluşturulmalıdır. Ayrıca çocuğun metabolik bir hastalığı varsa, doktor buna yönelik bir tedavi planı da çıkarabilir.
Obezite, önlenebilir bir hastalıktır. Aşağıdaki ipuçları, çocuklarda obezite riskini düşürmeye yardımcı olabilir;
İçin Tıklayın!
Yapılan araştırmalar, yetişkinlerin 1/3’inde obezitenin çocukluk çağında ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Bu nedenle çocukluk döneminde alınan önlemler, aslında sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturuyor.
Çocukluk döneminde önlem alınmaz ve obezite tedavi edilmezse, aşağıdaki hastalıkların gelişme riski, normal kiloda olan insanlara göre kat be kat artıyor.